Begeleiding

Opvang en begeleiding van de eerstejaars

De overgang van de basisschool naar het middelbaar onderwijs mogen we niet onderschatten. Deze stap is namelijk behoorlijk groot. Een goede opvang en begeleiding is van uitermate groot belang, zodat onze eerstejaars op een rustige en geborgen manier kunnen wennen aan hun nieuwe school en het nieuwe onderwijssysteem.

Kennismaking

Om de overgang tussen de basisschool en het middelbaar onderwijs geleidelijk te laten verlopen, voorzien we een kennismakings- en aanpassingsperiode van enkele weken.

De eerste kennismaking vindt plaats op de eerste schooldag. Leerlingen worden pas in de namiddag verwacht. De andere jaren zijn dan niet meer aanwezig, waardoor de leerlingen rustig kunnen rondkijken. Ze maken kennis met hun klastitularissen, klasgenoten en het schoolgebouw. Na een korte toespraak van de coördinatoren en de directie zit de eerste schooldag er vervolgens op!

Tijdens de eerste weken maken de leerlingen kennis met hun vakken en studievaardigheden. Er worden workshops georganiseerd over thema’s zoals Smartschool, sociale vaardigheden, wellevendheid, leren leren,… We sluiten de kennismakingsperiode af met de ‘zeeklassen’, een driedaagse uitstap waarbij sociale vaardigheden en groepswerking centraal staan en een eerste ouderavond.

Vanaf oktober verwachten we meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. De leerlingen zijn vertrouwd met hun klas, de school en het systeem. Tijdens de maand oktober wordt er ook in elke klas een klasverantwoordelijke gekozen die de klas afvaardigt in de leerlingenraad. Eind oktober is het ook tijd voor het eerste rapport met een verslag van de klassenraad.

Speelplaats

Het Junior College beschikt over heldere en ruime speelplaatsen omgeven in het groen, met meer dan voldoende gelegenheid om te bewegen en spelen. Voor de leerlingen die even weg willen van de drukte zijn er ook verschillende rustige plekjes of de mogelijkheid om aan te sluiten bij een leuke middagactiviteit. Het Junior College heeft zijn eigen speelplaats, net zoals alle domeinen in de tweede en derde graad.

Lokalen

De eerste graad krijgt les in een volledig nieuw klassengebouw met zeer ruime lokalen. Al onze lokalen zijn uitgerust met de modernste software en interactieve beamers.Het klassengebouw staat in verbinding met de nieuwe toilettenblok en de grote polyvalente zaal via onze overdekte speelplaats.


Studiebegeleiding en klastitularis

De studiebegeleiding en klastitularissen nemen vooral in het eerste jaar een belangrijke plaats in. Het Junior College gelooft dat we veel problemen kunnen voorkomen door goede studiegewoonten en -vaardigheden aan te leren in het eerste jaar. Tijdens de kennismakingsweek volgen de leerlingen daarom een workshop die volledig gewijd is aan de studiemethode.

Leerproblemen

Leerlingen met eventuele leerproblemen zijn in het Junior College meer dan welkom. We staan bekend om onze goede opvang . Alle leerlingen genieten standaard van een brede basiszorg.

Leerlingen met een vorm van autisme, NLD, dyslexie,dyscalculie,… krijgen een verhoogde zorg. Door middel van een individueel handelingsplan en extra begeleiding krijgen ook zij de kans om zich optimaal te ontplooien en om te groeien in hun talenten.

Ben je als student op zoek naar extra uitdagingen of verdiepingen in bepaalde stukken leerstof? Via alternatieve programma’s zorgen wij ook daarvoor.

Studiemogelijkheid

Voor de leerlingen van het eerste en ook het tweede jaar is er de mogelijkheid tot begeleide avondstudie met aanwezigheid van vakleerkrachten op maandag, dinsdag en donderdag van 15.40 u. tot 16.30 u. Begeleiders helpen de leerlingen met problemen zoals concentratie, motivatie, faalangst,…Ook tijdens de examens is er de mogelijkheid om in de namiddag op school te studeren.

Cel leerlingbegeleiding

De cel leerlingenbegeleiding bestaat uit de directie,coördinatoren, preventiemedewerkers, groene leerkrachten,CLB en maatschappelijke assistenten. Zij zorgen voor een permanente opvolging van eventuele specifieke problemen.

Aanpak pesten

De leerlingbegeleiders en de groene leerkrachten staan garant voor de aanpak van pestproblemen. In eerste instantie werken we met de no-blame-methode. Hieronder vind je een link naar ons anti-pest-plan.

files/pesten-brochure-voor-leerlingen.pdf

files/pesten-brochure-voor-ouders.pdf

Cel studiebegeleiding

De cel studiebegeleiding bestaat uit de directie, coördinatoren en studieverantwoordelijken. Zij zorgen voor een goede organisatie, maar ook opvolging van alle initiatieven om de studieresultaten van onze studenten te verbeteren.

Internaat

Thuis op school? Er is ook de mogelijkheid om aan het Junior College te studeren als intern. Onze school is immers verbonden met het studentenhuis van het Junior College dat zich dicht bij onze school bevindt.

Het studentenhuis is een jongens- en meisjesinternaat, waar je niet alleen vrienden voor het leven maakt, maar ook aangenaam en rustig kan leven en natuurlijk ook studeren. Er heerst een warme, gezellige en gemoedelijke sfeer met heerlijke catering, maar ook heel wat mogelijkheden tot cultuur- en natuurlijk ook sportbeleving.

Geïnteresseerd? Voor meer inlichtingen:

Studentenhuis Atlas College
Mosselerlaan 108, 3600 Genk
Tel. 089/ 33.38.00

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Schrijf je in