Dans (D)

"Learning to walk sets you free, learning to dance gives you the greatest freedom of all: to express with your whole self, the person you are." ― Melissa Hayden

Droom je van een carrière als danser? Wil je graag dansleerkracht worden of wil je graag je graag op een podium schitteren met een eigen choreografie? Ben je sportief, creatief en heb je een passie voor dans? Dan is deze opleiding wat je zoekt!

Profiel

Wij zoeken enthousiaste energieke leerlingen die willen schitteren in de schijnwerpers. Leerlingen die niet terugschrikken van een stevig pakket aan danslessen naast een grondige algemene vorming. Ben jij een gedreven persoon en is je passie voor dans niet te stoppen? Kom dan naar de kennismaking en ontdek onze dansopleiding!


Lessentabel

Dans (D)

Dans
6de  

Basisvorming

7

Aardrijkskunde

1

Geschiedenis

2

Lichamelijke opvoeding

2

Godsdienst

2

Moderne talen

11

Nederlands

5

Frans

3

Engels

3

Wiskunde-Wetenschappen

3

Wiskunde

2

Natuurwetenschappen

1

Kunstvakken

13

Klassieke dans

4

Hedendaagse dans

4

Creatie

3

Danstheorie

1

Repertoire

1

TOTAAL

34

DANS in beeld

Danservaring

Om in te stromen in 5 Dans is ervaring in klassiek ballet en hedendaagse dans wenselijk. In de lessen bouwen we verder op de basistechnieken en vaardigheden uit de tweede graad en bewegen we ons naar meer complexe, explosieve en expressieve dansmaterialen.

We gaan op zoek naar je eigen stem als kunstenaar en bereiden je voor op je doorstroom naar het hoger onderwijs. Je ontwikkeling als kritisch individu met een eigen stem en de mogelijkheid deze te uiten staat daarin centraal.

Heb je geen ervaring in klassiek ballet en hedendaags, maar wel een enorme passie voor dans en wil je meer over dans leren? Schrijf je dan alsnog in voor de kennismaking! We kijken hoe snel je oppikt, wat je huidige vaardigheden zijn en gaan met je in gesprek. Op basis hiervan kunnen wij inschatten of instromen een goede en realistische stap is in je studieloopbaan.

Doorstroom

De studierichting dans bereidt je in de eerste plaats voor op hoger onderwijs. In de algemene vakken werken we aan een stevig pakket aan kennis, attitudes en vaardigheden. Deze geven je een brede waaier aan keuzemogelijkheden na het afstuderen. Je kan dus nog veel kanten uit.

Droom je om verder te gaan in een artistieke dansopleiding, dan bereiden de kunstleerkrachten je voor op de audities voor de verschillende dansacademies in België, Nederland en de rest van Europa. Je krijgt zicht in het landschap van dansopleidingen, we coachen je op je auditie-opdrachten en we stimuleren je sprong naar een volgende stap in je creatieve en persoonlijke ontwikkeling.

Vakken

Meer informatie over de vakken vind je hier.

Auditieworkshop

Kies jij voor onze DANSopleiding? TOP!

Voor je de studierichting Dans aanvat, vragen wij je om bij ons een workshop te volgen waarin je kennismaakt met de vakleerkrachten, het schoolgebouw, je toekomstige klasgenoten.

Deze eerste ontmoeting werkt in twee richtingen. Jij leert de school en de leerkrachten kennen en je kan al eens proeven van onze werkwijze en onze vakgebieden. Daarnaast brengen de leerkrachten je potentieel, je motivatie, je persoonlijkheid, je vaardigheden en je talent in kaart. Samen gaan we op het einde van de workshop in gesprek met jou en je ouders om te bekijken of deze opleiding bij je past.

Ter voorbereiding van deze auditieworkshop vul je een formulier in met je gegevens, je motivatie en je dans- en/of sportervaring. Alle andere onderdelen gebeuren op school tijdens de workshop. Je krijgt bij ons korte workshops in lichaamswerk, klassiek ballet, hedendaagse dans, hip hop en creatie. De leerkrachten helpen je tijdens de workshops. Het zijn eerder korte lesjes dan een examen. We gaan dus samen aan de slag en kijken of je leerpotentieel hebt.

Je kan deelnemen aan één van de auditieworkshops op:

 • 21 mei 2022 van 9.30 tot 12.00 u
 • 26 juni 2022 van 9.30 tot 12.00 u
 • 27 augustus 2022 van 9.30 tot 12.00 u

Schrijf je in voor de auditieworkshop via dans@atlascollege.be.

Vermeld bij je inschrijving het volgende:

 • je volledige naam;
 • voor welk jaar je wenst in te schrijven (3-4-5 Dans);
 • welke dag je graag de workshop wil komen volgen.

Je ontvangt van ons een inschrijvingsformulier en alle verdere uitleg.

LET OP: Als je je inschrijft voor één van de auditieworkshops ben je nog niet ingeschreven voor de school. Inschrijven in de school doe je via de startpagina!

Wens je meer info over de auditieworkshop of heb je een andere vraag over deze studierichting, mail dan naar dans@atlascollege.be.

Leerlingen in beeld

FAQ

 • Kan ik met deze opleiding nog iets anders worden dan een danser? Ja! We bieden naast de danslessen ook een pakket aan algemene vorming. De nadruk in deze opleiding ligt vooral op de taalvakken en minder op de wetenschapsvakken. Na het afstuderen in deze studierichting kan je doorstromen in het hoger onderwijs in veel studiegebieden waaronder danser, dansleerkracht, choreograaf maar ook leerkracht, opvoeder, kleuterleider, cultuurwetenschappen, communicatiewetenschappen, kinesitherapie, voedingsdeskundige, sociaal werk, enzovoort.
 • Moet ik danservaring hebben om te kunnen instromen? Neen! Danservaring is een voordeel, maar is niet noodzakelijk. Wij geloven dat we van jou een danser kunnen maken!
 • Waar vinden de danslessen plaats? Voor de meeste uren gaan we naar de prachtige danszaal van Sport in Genk aan het sportcomplex in Genk. De lessen improvisatie en compositie vinden plaats in in de theaterzaal van de school.
 • Mag ik nog danslessen volgen buiten de school? Uiteraard! We stimuleren dit zelfs. Oefening baart kunst, dus buitenschoolse lessen zullen je alleen maar helpen verder te ontwikkelen.
 • Wat als ik een blessure krijg? Elke blessure is anders natuurlijk. Er zal samen met je arts bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Eerst is het belangrijk je blessure goed in kaart te brengen door specialisten. Vervolgens gaan wij leerkrachten samen met jou en de specialisten een revalidatieplan opstellen, zodat je zo snel mogelijk terug voluit kan participeren aan de danslessen. Tijdens je blessure ga je tijdens de danslessen werken aan spiergroepen die niet geblesseerd zijn of aan bewegingsanalyse. Het kan ook zijn dat je de assistent van de leerkracht wordt. Je blijft betrokken bij de les en we zetten in op andere doelen en vaardigheden die je alsnog verder ontwikkelen.

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen