Dans (D)

"Strek je voet, buig je torso, dans je ziel, leef je passie!

Ben jij een dance-addict? Kan je niet stilzitten als er muziek speelt? Sta je graag in de spotlights? Wil jij leren hoe je een publiek betovert met beweging? Kortom, heb jij een passie voor dans? Dan is deze opleiding wat je zoekt! 

Profiel

Wij zoeken enthousiaste, energieke leerlingen die willen schitteren in de schijnwerpers. Leerlingen die niet terugschrikken van een stevig pakket aan danslessen naast een grondige algemene vorming. Ben jij een gedreven persoon en is je passie voor dans niet te stoppen? Kom dan naar de kennismaking en ontdek onze dansopleiding!

Danservaring

Danservaring in één of meerdere van de verschillende aangeboden dansstijlen geeft je een voordeel maar is niet absoluut vereist. We starten in 3Dans aan de basistechnieken van elke dansvorm en je leert stap voor stap improviseren en creëren met dans. Heb je dus alleen nog maar gefreestyled in je kamer of heb je ervaring in een heel andere dansstijl? Geen probleem: schrijf je in voor het kennismakingsmoment en proef van de verschillende vakgebieden van de studierichting en ontdek of jij thuiskomt in deze studierichting.

Waar zijn we naar op zoek dan?

We zijn op zoek naar leerlingen met een onblusbare passie voor dans en bewegingskunst. We zoeken dansers met bakken energie en motivatie, jongens en meisjes met uitstraling en goede fysieke mogelijkheden. We stimuleren je om dans en kunst met een open geest te benaderen en om over de grenzen van de verschillende dansstijlen te kijken. Je wil als leerling Dans niet stilzitten maar actief leren in de dansstudio in groep en je wil je eigen grenzen leren verleggen.

Heb je al meer danservaring? Dan dagen we je uit op je techniek en expressie te vergroten aan de hand van extra leerdoelen. Zo werken we op maat van iedere unieke leerling.


Lessentabel

3de jaar Dans D
Dans 3de
Algemene Vorming 23
Aardrijkskunde
1
Geschiedenis
1
Lichamelijke Opvoeding
2
Godsdienst
2
Nederlands
4
Frans
3
Engels
2
Wiskunde
4
Natuurwetenschappen
3
Kunstgeschiedenis
1
Kunstvakken

11 + (2)

Klassieke dans
4
Hedendaagse dans
2
Hiphop 2
Creatie

2

Danstheorie & Kunstbeschouwing

1

Lichaamswerk (optie) 2
Meav*
TOTAAL
34 + (2)

*Maatschappelijke, Economische en Artistieke Vorming

Expert-uur (in het 3de jaar)

Je talent ontdekken en verder excelleren, dat is onze missie op het Atlas College.
Op basis van je talent krijg je bij ons een degelijke basis en richtingsspecifieke vorming. Binnen iedere richting bieden we je daarnaast expert-uren aan: specifieke lesuren die zorgen voor een verdieping of verbreding van je studierichting.

• In onze beeldende en audiovisuele richtingen gaat het om de vakken Studio en Atelier.
• In de architecturale en beeldende richtingen gaat het om de vakken Lab en Atelier.
• In Woordkunst Drama worden de expert-uren ingevuld door Woord en Theaterspel, in Dans door Klassieke Dans en Hedendaagse Dans.

OPTIES (in het 3de jaar)

In het 3de jaar heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een sportieve optie van twee lesuren. Deze komt één uur bovenop je lessenpakket en vraagt één uur zelfstudie. Opgelet, je kan enkel een optie volgen als je de goedkeuring van de directie hebt en een engagement aangaat om gemiste leerstof van één lesuur op zelfstandige basis in te halen.

Wil je een sportieve uitdaging, dan kan je kiezen voor :
Gymnastiek*
Mountainbike**
Omnisport
Paardrijden**
Tennis**
Voetbal**
Volleybal**

* Voor deze optie dien je een instaptest af te leggen.
** Voor deze optie dien je aangesloten te zijn bij een club.

Vakken 

Meer informatie over de vakken vind je hier.

Kennismakingsmoment

Kies jij voor onze DANSopleiding? TOP!

Voor je de studierichting Dans aanvat, vragen wij je om bij ons een workshop te volgen waarin je kennismaakt met de vakleerkrachten, het schoolgebouw, je toekomstige klasgenoten. Ook zullen er leerlingen van de opleiding aanwezig zijn aan wie je vragen kan stellen.

Deze eerste ontmoeting werkt in twee richtingen. Jij leert de school en de leerkrachten kennen en je kan al eens proeven van onze werkwijze en onze vakgebieden. Daarnaast brengen de leerkrachten je potentieel, je motivatie, je persoonlijkheid, je vaardigheden en je talent in kaart. Samen gaan we op het einde van de workshop in gesprek met jou en je ouders om te bekijken of deze opleiding bij je past.

Ter voorbereiding van dit kennismakingsmoment vul je een formulier in met je gegevens, je motivatie en je dans- en/of sportervaring. Alle andere onderdelen gebeuren op school tijdens de workshop. Je krijgt bij ons korte workshops in lichaamswerk, klassiek ballet, hedendaagse dans en creatie. De leerkrachten helpen je tijdens het kennismakingsmoment. We gaan samen aan de slag en kijken of je leerpotentieel hebt.

Dit kennismakingsmoment gebeurt ‘corona-vriendelijk’ naar de maatregelen die op dat moment van kracht zijn. We informeren je hierover na het inschrijven.

Je kan deelnemen aan dit kennismakingsmoment op:

 • 29 mei 2021 van 9.00 tot 13.00 u
 • 26 juni 2021 van 9.00 tot 13.00 u
 • 1 augustus  2021 van 9.00 tot 13.00 u
 • 28 augustus 2021 van 9.00 tot 13.00 u

Schrijf je in voor het kennismakingsmoment via dans@atlascollege.be.

Vermeld bij je inschrijving het volgende:

 • je volledige naam;
 • voor welk jaar je wenst in te schrijven (3Dans);
 • welke dag je graag de workshop wil komen volgen.

Je ontvangt van ons een inschrijvingsformulier en alle verdere uitleg.

LET OP: Als je je inschrijft voor het kennismakingsmoment ben je nog niet ingeschreven voor de school. Inschrijven in de school doe je via de startpagina!

Wens je meer info over het kennismakingsmoment of heb je een andere vraag over deze studierichting, mail dan naar dans@atlascollege.be.

Leerlingen in beeld


Veelgestelde vragen 

 • Kan ik met deze opleiding nog iets anders worden dan een danser? Ja! Naast de danslessen volg je nog 23 lesuren algemene vorming waar je een stevig pakket aan wetenschappen en talen krijgt. Deze algemene vorming zorgt ervoor dat je nog gemakkelijk kan wisselen van studierichting in de tweede graad. Ook pin je met deze studiekeuze jezelf niet vast aan het worden van een danser. je kan nog veel andere studierichtingen kiezen in het hoger onderwijs na het afstuderen.
 • Moet ik danservaring hebben om te kunnen instromen? Nee! Danservaring is een voordeel, maar is niet noodzakelijk. Wij geloven dat we van jou een danser kunnen maken!
 • Waar vinden de danslessen plaats? Voor de meeste uren gaan we naar de prachtige danszaal van Sport in Genk aan het sportcomplex in Genk. De lessen lichaamswerk en creatie vinden plaats in de theaterzaal van de school.
 • Mag ik nog danslessen volgen buiten de school? Uiteraard! We stimuleren dit zelfs. Oefening baart kunst, dus buitenschoolse lessen zullen je alleen maar helpen verder te ontwikkelen. Je maakt met je buitenschoolse lessen je eigen individuele pad als danser compleet. Zo kan je na de schooluren je verdiepen in een dansstijl of een aanvullende dansstijl doen die je niet krijgt binnen de opleiding.
 • Wat als ik een blessure krijg? Elke blessure is anders natuurlijk. Er zal samen met je arts bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Eerst is het belangrijk je blessure goed in kaart te brengen door specialisten. Vervolgens gaan wij leerkrachten samen met jou en de specialisten een revalidatieplan opstellen, zodat je zo snel mogelijk terug voluit kan participeren aan de danslessen. Tijdens je blessure ga je tijdens de danslessen werken aan spiergroepen die niet geblesseerd zijn of aan bewegingsanalyse. Het kan ook zijn dat je de assistent van de leerkracht wordt. Je blijft betrokken bij de les en we zetten in op andere doelen en vaardigheden die je alsnog verder ontwikkelen.


Kom jij binnenkort ook bij ons?

Schrijf je in