Leerling in de kijker: Marie-Rose Leurs – 2ARVO

Marie-Rose Leurs volgt de richting Artistieke vorming op school. In haar vrije tijd speelt ze trompet. Trompet spelen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar het is niet het meest toegankelijke instrument. De nodige inzet is vereist om goed te kunnen spelen. Marie-Rose maakt graag even tijd vrij om haar passie met ons te delen.

Marie-Rose Leurs volgt de richting Artistieke vorming op school. In haar vrije tijd speelt ze trompet. Trompet spelen lijkt op het eerste gezicht eenvoudig, maar het is niet het meest toegankelijke instrument. De nodige inzet is vereist om goed te kunnen spelen. Marie-Rose maakt graag even tijd vrij om haar passie met ons te delen.

Marie-Rose, op school volg je de richting Artistieke vorming. Wat houdt deze richting in?

We krijgen naast de algemene vakken op school, vijf uur Artistieke vorming. Tijdens deze lessen komt zowel het creatieve gedeelte (waar de nadruk gelegd wordt op het tekenen) als het expressieve gedeelte aan bod. Deze richting is zeer interessant voor leerlingen die graag creatief bezig zijn.

In je vrije tijd speel je trompet, niet de meest voor de hand liggende hobby. Hoe ben je ermee begonnen?

Ik heb muziek met de papfles meegekregen, ik kom uit een muzikale familie. Ik kon natuurlijk niet achterblijven. Papa heeft mij geïnspireerd om trompet te leren spelen, ik zag hem altijd oefenen. Toen ik zeven jaar was, startte ik met notenleer. Na een jaar kon ik trompet beginnen spelen.

Is het geen moeilijk instrument om te leren?

Het begin is inderdaad lastig. De klank wordt voor een groot deel gemaakt met je lippen. Ook je blaastechniek speelt een grote rol bij het maken van het geluid. In het begin zal je dus niet meteen een mooie zuivere klank uit het instrument krijgen. Je zult daar heel wat uurtjes voor moeten oefenen. Het komt dus aan op je doorzettingsvermogen. Elke dag oefenen is een must! Sinds een jaar draag ik een beugel, met een beugel is het lastiger om trompet te spelen.

Hoe vaak oefen jij in de week?

Elke dag oefen ik na school een halfuur. Daarnaast speel ik zaterdag bij een fanfare en heb ik woensdagnamiddag muziekles. Donderdagavond heb ik twee uur samenspel. Na 4 jaar notenleer en 1 jaar AMC (Algemene Muziekcultuur) volgt vijf jaar samenspel. In de lessen samenspel of koor leer je musiceren in groep, je leert veel bij van de anderen. Aangezien ik binnenkort wedstrijd heb, oefen ik ook tijdens de middagpauzes met mevrouw Gebruers (leerkracht muzikale opvoeding). Zij zorgt dan voor de pianobegeleiding.

Wat houdt deze wedstrijd in?

Vooraleer je aan deze wedstrijden (Vlamo Limburg) mag deelnemen, moet je eerst examens afleggen. Als je 80% scoort, mag je door naar de volgende ronde. Volgende maand heb ik opnieuw wedstrijd, ik hoop opnieuw in de 90% te halen. Deze wedstrijden vinden twee keer per jaar plaats en verlopen erg zenuwslopend.

Speel je nog andere instrumenten?

Voorlopig probeer ik mij te focussen op het trompet spelen, maar binnenkort staat er zeker een nieuw muziekinstrument op het programma.

Wil je graag verder met muziek?

Ik heb ondertussen mijn middelbare diploma van trompet op zak. Als ik 18 ben, wil graag muziek verder studeren aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel. Trompet spelen is dus echt wel mijn passie!

Bedankt voor je interview en heel veel succes!

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Schrijf je in