Leerlingen in de kijker: Olivier Martynek en Manoï Tenace 2SW1

Olivier en Manoï zetten zich in voor de schoolradio op Junior.

Liedjes op de speelplaats? Dat kan via de schoolradio!

Dag heren, jullie engageren zich voor de schoolradio van Junior Atlas College. Niet alle leerlingen op deze school weten dat jullie radiopresentatoren zijn. Stel jezelf even voor.

'Wij zijn Olivier en Manoï uit 2SW1 en draaien iedere middagpauze liedjes op de speelplaats. Vorig jaar bestond de schoolradio in mindere mate al, maar dat waren andere leerlingen die hiervoor zorgden. Sinds dit jaar kiezen wij vrijwillig ervoor om liedjes te draaien en dat vinden we geweldig!’

Waar bevindt de radiostudio zich in het schoolgebouw?

‘Als je op de grote speelplaats bent, zie je een buitendeur naar de polyvalente ruimte. Als je hier binnen treedt, zie je meteen rechts een groene deur en daarachter vind je ons. Het lijkt een geheim plekje in de school, want niemand weet het liggen. We hebben deze plek zelfs een naam gegeven, namelijk de DJ-studio. Cool toch?’

Dat is inderdaad een hele leuke naam! Hoe ziet de DJ-studio eruit?

‘Wij hebben de sleutel om toegang tot de studio te krijgen.’ Olivier en Manoï nemen me mee naar de regiekamer en tonen hun DJ-studio. Er hangen posters tegen de muur, er staat een ultramoderne computer met een groot beeldscherm, een mengtafel en een bijhorende microfoon. ‘Zo kunnen we onze luisteraars toespreken, maar dat doet we meestal aan het begin en het einde van de pauze’, aldus Olivier.

Manoï haalt aan dat er ook twee stoelen en een bureautafel staan omdat ze tijdens het draaien hun broodje eten.

Olivier, hoe werkt de schoolradio precies?

Via YouTube spelen we muziek af door te wisselen tussen twee schermen. Zo kunnen we de reclame voor een liedje dempen, terwijl een andere song speelt. Deze manier is zeer gemakkelijk om snel in te spelen op de vraag van de leerlingen.

Kunnen de leerlingen liedjes aanvragen en hoe werkt dit?

‘Jazeker, we verwelkomen onze luisteraars vanaf 12.10 uur. Indien ze een liedje willen horen, moeten ze even op het venster kloppen en dan kunnen we het raam openen. Iedereen is welkom om een verzoek aan te vragen.

We openen meestal met het liedje uit The Lion King. Verder spelen we bepaalde genres per dag af’, vertelt Manoï. Olivier bevestigt dit en vertelt dat er maandag heftige muziek met veel bass wordt gespeeld. Donderdag en vrijdag zijn eerder chilldagen waarbij ze jazz-muziek draaien.

‘Dance Monkey is een nummer dat we vaak afspelen, omdat we het graag horen.’

Binnenkort krijgen we een eigen smartschoolaccount en kunnen de leerlingen via een bericht hun favoriete nummer aanvragen. In tussentijd verwachten we een persoonlijke aanvraag.

Dank je wel jongens voor het interessante interview. Ik laat jullie verder aan het werk. Mag ik toch een verzoekje indienen? Het liedje ‘Dance Monkey’ wil ik graag horen, omdat dit jullie favoriet is.

Veel succes verder, jullie doen dat uitstekend!

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Schrijf je in