Talent gymnastiek in de kijker

Vanaf volgend schooljaar kan je ook op het Atlas College de optie ‘gymnastiek’ volgen. Twaalf leerlingen waren dit schooljaar al enthousiast en zijn hiermee gestart, waaronder Jens Vanuytrecht(1A4.1), Alyssa Vigna (2MSb) en Tameeka Valenta (2KVc). Johan Decock (trainer optie gymnastiek) werkt voor de gymnastiekfederatie en geeft al 25 jaar training aan de topsportscholen. Graag vertellen zij wat meer over de optie ‘gymnastiek’ op school.

Vanaf volgend schooljaar kan je ook op het Atlas College de optie ‘gymnastiek’ volgen. Twaalf leerlingen waren dit schooljaar al enthousiast en zijn hiermee gestart, waaronder Jens Vanuytrecht(1A4.1), Alyssa Vigna (2MSb) en Tameeka Valenta (2KVc). Johan Decock (trainer optie gymnastiek) werkt voor de gymnastiekfederatie en geeft al 25 jaar training aan de topsportscholen. Graag vertellen zij wat meer over de optie ‘gymnastiek’ op school.

Mag iedereen de optie ‘gymnastiek’ volgen?

Johan Decock: Je moet zeker niet aangesloten zijn bij een turnclub, we bieden het voor iedereen aan. Het moet je natuurlijk wel interesseren. Deze optie is voor alle niveaus interessant: de basis die gegeven wordt, kan zowel voor starters als topgymnasten uit alle turndisciplines gebruikt worden. Iedereen start vanaf de eigen beginsituatie. De bedoeling is om te groeien.

Jens: Leerlingen die geen gymnastiek volgen buiten de schooluren, zijn al erg vooruit gegaan. Ze worden goed geholpen door onze trainer en ze krijgen andere oefeningen.

Welke eigenschappen moet je bezitten om deze optie te volgen?

Johan deCock: Je moet een grote inzet hebben. Van nature uit moet je ook wel graag op je handen staan en acrobatische tricks uithalen. Je wordt natuurlijk goed geholpen en het proces verloopt stapsgewijs.

Tameeka: Kracht hebben is wel belangrijk en je moet veel durven.

Alyssa: Wilskracht is het belangrijkste. Als je iets wilt en veel traint, lukt het wel. Daarnaast moet je het natuurlijk graag doen.

Jens: Ik vind het fijn dat we niet gedwongen worden om iets te doen. Bovendien mag je altijd aangeven als je ergens pijn hebt.

Hoe ziet een les ‘gymnastiek’ eruit?

Johan Decock: In het begin van de training wordt er gewerkt aan de fysieke voorbereiding. Leerlingen die ook ’s avonds in de club trainen hebben dit dan al achter de rug. Tijdens de opwarming, het eerste gedeelte van de training, komen alle voorbereidingen aan bod die nodig zijn om moeilijke bewegingen aan te leren. Daarna volgen er een aantal oefeningen op de trampoline en de vloer. Tijdens het laatste gedeelte van de training wordt er meer aan de individuele doelstellingen gewerkt. Iedereen krijgt een aantal algemene doelstellingen en specifieke doelstellingen. Er wordt dus voldoende gedifferentieerd.

Dit schooljaar trainen de leerlingen alleen op dinsdagmorgen in de turnzaal van het Sportcentrum. Vanaf volgend schooljaar ook op donderdagmorgen. Ik vind het leuk om ochtendtrainingen te geven aan een grotere groep. Zo kan ik mijn ervaring delen met veel meer kinderen.

Waarom hebben jullie gekozen voor de optie ‘gymnastiek’?

Tameeka: Toen we zagen dat je ook de optie ‘gymnastiek’ kon volgen, hadden we alle drie voor deze school gekozen.

Alyssa: Je kan je uitleven.

Jens: Ik vind de bewegingen heel cool.

Dus gymnastiek is niet enkel voor meisjes?

Jens: zeker niet!

Johan Decock: De jongens zien gymnastiek soms ‘als niet zo stoer’ terwijl het dat net wel is. Freerunning is momenteel heel populair, deze bewegingen leer je natuurlijk in de turnzaal. Een freerunner kan dus zeker ook deze optie volgen. Zo leert men nog betere ‘flips’ maken.

Doen jullie ook aan gymnastiek buiten de schooluren?

Tameeka: Jens en ik trainen drie keer per week bij Jem Genk.

Alyssa: Ik train vijf keer per week in DeSeM-Harop in Genk. Ik doe zowel aan tumbling als acro.

Nemen jullie deel aan wedstrijden?

Tameeka: We zijn nu aan het trainen voor het Vlaams Kampioenschap. Alyssa en ik zijn onlangs eerste en tweede geworden op het Limburgs Kampioenschap.

Jens: Onlangs ben ik ook Limburgs kampioen geworden, net zoals Tameeka en Alyssa train ik momenteel ook voor het Vlaams Kampioenschap.

Komen blessures vaak voor?

Johan Decock: Hoe meer je preventief werkt, hoe minder de kans op blessures. Overbelastingsblessures kan je dus vaak vermijden. Je lichaam moet voorbereid zijn om op je handen te staan. Door extra ochtendtrainingen in te lassen, hebben de gymnasten van optie gymnastiek alvast meer tijd om op deze preventieve oefeningen te werken.

Is het een moeilijke sport om uit te oefenen?

Johan Decock: De moeilijkheid is de combinatie van fysiek en techniek. Je botst altijd op dingen die je niet goed kunt, niemand heeft echt talent voor alles. Je moet werken aan je zwakke punten om sterker te worden, maar dat is natuurlijk ook net de fun. Het geeft een enorme kick als je ‘move’ plots lukt.

Alyssa: We willen leerlingen zeker niet laten afschrikken tijdens de Opendeurdag. Aangezien we ook buiten school trainen, kunnen we al veel en kunnen we moeilijkere oefeningen uitvoeren. De optie gymnastiek is voor iedereen toegankelijk, er wordt met iedereen rekening gehouden.

Tameeka: Wij kunnen de beginnelingen ook helpen.

Heel erg bedankt voor het interview!

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Schrijf je in