Leerling in de kijker: Yana Dries (5LMT)

Yana Dries, studente uit 5LMT en in vrije tijd onderman (of beter -vrouw) in de acro-wereld.

Deze week zetten we Yana Dries in de kijker. Niet alleen in schoolprestaties blinkt zij uit, ook in de sportwereld. Sinds het eerste leerjaar startte zij met acrobatische gym (ook wel acro genoemd) in het sportcentrum van Genk. Oorspronkelijk vulde het haar recreatieve doeleinden in, maar daarna zocht ze haar weg in doorgroeimogelijkheden. Ze gaat op zoek naar trainers uit het A-niveau, die eerder meededen aan internationale wedstrijden. Zo ontdekt zij Turnkring Werchter middenin de corona-epidemie. Omwille van het hoge niveau, organiseert de club toelatingsproeven voor nieuwe leden. Niet zo simpel blijkt, want partneroefeningen zijn niet toegestaan omwille van covid-19. Yana maakt video’s waarin ze zelf haar beste kantje toont en overtuigt de trainers hiermee. “Acro bestaat uit choreografische dansjes met acrobatische oefeningen, die tonen we aan het grote publiek zodra het weer toegestaan is.” Samen met vijf andere sporters uit Limburg, vervolledigt ze momenteel de club in Werchter. Aangezien ze maar liefst vijf keer per week naar de club moet rijden, carpoolen de Limburgse meisjes samen.

Er bestaan verschillende klassen op basis van leeftijd, geslacht en groepjesgrootte. Yana is opgeleid tot onderman en stelt een trio samen met twee andere meisjes: een jong meisje als bovenman en een leeftijdsgenote als mede-onderman. In 2020 behaalde Yana de elfde plaats in het MIAC, internationale competitiewedstrijd in Portugal.

Waar ze zichzelf over tien jaar ziet? Helaas niet op professioneel niveau, omdat er geen winstpremies in deze sportwereld bestaan. “Sponsors of andere steunmaatregelen in acro kan je niet vergelijken met o.a. de voetbalwereld”. Ze hoopt om de sport te blijven uitoefenen, maar realiseert dat het in combinatie met vast werk zal zijn. Na het middelbaar denkt ze eraan om taal- en letterkunde te studeren. Haar goede inzet op school belooft ook topprestaties op professioneel vlak. We wensen je alvast veel succes in beide werelden!

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen