​MODE: Tentoonstelling ‘Pikant’ te Aalst

Tentoonstelling ‘Pikant’ te Aalst

Op 4 oktober bezochten alle leerlingen van het vakgebied mode de tentoonstelling ‘PiKANT.’

Kant is een weefsel van draden, een toonbeeld van ambacht en precisie, en boordevol geschiedenis. Vlaamse kant was (en is) een keurmerk van wereldniveau. Zelfs wanneer ambachtelijke kant plaats ruimt voor machinaal vervaardigde kant blijft de kwaliteit hoog.

Van bij de geboorte tot aan de dood: kant is een constante in alle belangrijke levensstadia. Doorheen de geschiedenis keert dit textiel steeds terug bij rituele hoogtepunten van het bestaan. Van doopsel tot huwelijk, van liturgie tot rouw. Kant weet iedereen te bekoren: van de ingetogen kapjes van de kantwerksters zelf tot de somptueuze klederdracht van de beau monde.

Door de industrialisatie krijgt kant een gedaanteverwisseling. Kant wordt pikant. Waar het textiel eerst werd gebruikt om elk stukje bloot zedig te bedekken, wordt kant tegenwoordig verwerkt in lingerie of onderkleding, om het lichaam op te sieren. Aan de bakermat van deze bloeiende textielindustrie staat het Vlaamse bedrijf Van de Velde, met merken als Marie-Jo en Prima Donna.

Kant is kunst, ook vandaag. Nationaal en internationaal wordt teruggegrepen naar oude ambachtelijke technieken om ze te verwerken in hoogst originele creaties. Kunstenaars slaan doelbewust een brug naar het verleden.

Na deze boeiende tentoonstelling zijn we op de terugweg nog even in Leuven gestopt voor een stads-en modewandeling.


Kom jij binnenkort ook bij ons?

Schrijf je in