Maatschappij- en welzijnswetenschappen (D)

"Sociologie en psychologie zijn zoals alle wetenschappen: ze onthullen wat verborgen is."

Maatschappij- en welzijnswetenschappen is een theoretische studierichting. Ze combineert een brede algemene vorming met een inleiding in filosofie en met sociologie en psychologie. Concrete contexten en voorbeelden uit de samenleving en de gezondheid- en welzijnssector staan hierbij centraal. Daarnaast leer je een wetenschappelijk begrippenkader te hanteren en verbanden te zien met de hedendaagse samenleving, de mens en zijn gedrag.

Profiel

 • Inzicht hebben in complexe leerinhouden, verbanden leggen tussen leerinhouden en logisch kunnen redeneren;
 • In staat zijn om op een analytische en wetenschappelijke manier te kijken naar mens en samenleving;
 • In staat zijn om menswetenschappelijke concepten op een abstracte manier te hanteren;
 • Interesse hebben in sociologie en psychologie.

En daarna?

De meeste leerlingen kiezen in de derde graad voor de logische vervolgopleiding Welzijnswetenschappen. Afhankelijk van je talenten en interesses is een overstap naar een andere richting (zoals bijv. Gezondheidszorg of Opvoeding en begeleiding) zeker ook mogelijk.

Na een middelbare opleiding Welzijnswetenschappen liggen domeinspecifieke academische en professionele bachelors binnen de mogelijkheden binnen een Universiteit of Hogeschool.
Bijvoorbeeld:

 • Natuurwetenschappen: sociale gezondheidswetenschappen / gezondheidszorg
 • Sociale wetenschappen: psychologie en pedagogische wetenschappen (m.u.v. psychologie), gecombineerde studierichtingen (pedagogie van het jonge kind, sport en bewegen), onderwijs, sociaal agogisch werk.

  Lessentabel

  Maatschappij en welzijnswetenschappen
  3de 4de
  Basisvorming

  22

  22
  Godsdienst 2 2
  Aardrijkskunde 1

  1

  Engels 2 2
  Frans 3 3
  Geschiedenis 1 1
  Kompas 1 1
  Lichamelijke opvoeding 2 2
  Natuurwetenschappen 3 3
       -Biologie      1      1
       -Chemie      1      1
       -Fysica

       1

       1
  Nederlands

  4

  4
  Wiskunde

  3

  3

  Richtingspecifieke vorming

  8

  8

  Filosofie

  2

  2
  Sociologie en psychologie

  6

  6

  Experturen*

  2

  2

  TOTAAL 32 32

  Keuzemogelijkheden experturen*

  EDIT
  Kruip je graag in je pen? Vind je het leuk om foto’s creatief te bewerken? Surf je regelmatig door de nationale en internationale nieuwssites? Ben je gebrand om alle laatste Atlasnieuwtjes met de wereld te delen? Dan is Edit iets voor jou. Een gloednieuwe, blitse, Genkse gazet ziet het licht! Start de persen!

  ESPORTS

  Zijn woorden als grinden, noob, quickscope, en utility je niet vreemd? Ben je geïnteresseerd in het competitief én veilig, bewust en verantwoordelijk spelen van multiplayer games op professioneel niveau? In teamverband of individueel? Stopt het voor jou niet bij gamen, maar heb je ook interesse in het werk achter de schermen in de Esportswereld? Kies dan voor Esports, de digitale topsport van jouw generatie.

  I AMM

  Sta je verwonderd in het leven? Heb je interesse in de denkwijze van anderen? Wil je met een kritische en tolerante blik naar jezelf, de mens en de maatschappij kijken? Denk je eraan om psycholoog, pedagoog of criminoloog te worden? Dan is I AMM (aarde – mens – maatschappij) wel iets voor jou!

  LIFESTYLE
  Ben je creatief? Zijn mode, stijl en fashion sleutelwoorden voor jou? Wil je jezelf specialiseren in kleuradvies? Jezelf, een vriend(in), ... een complete make-over geven? Vind je innerlijke rust en de weg daarnaartoe belangrijk? Komt je innerlijk en uiterlijk goed voelen op de eerste plaats? Dan is LIFEstyle-lifeSTYLE zeker iets voor jou.

  MASC-LAB
  Heb je interesse in de wereld rondom jou en wil je graag de achtergrond van natuurlijke processen ontdekkend leren in boeiende projecten? Wil je later misschien dokter, laborant of astrofysicus worden? Ben je altijd op zoek naar het ‘Hoe?’, het ‘Wat?’ en het ‘Waarom?’, dan is het talent MASC-lab (Maths & Science) je op het lijf geschreven.

  STUDIO CUISINE
  Droom je ervan om trendy én gezonde, maar soms ook calorierijke gerechtjes te bereiden? Wil je je gasten leren ontvangen aan een mooi gepresenteerde tafel? Wil je je eetruimte decoratief in thema leren aankleden? In deze experturen kan je je kookkunsten én je creatieve vaardigheden naar een hoger niveau tillen! Een smakelijke aanrader!

  TAALATELIER
  Wil je jezelf onderdompelen in een nieuwe vreemde taal buiten het Engels of het Frans? Vind je meertaligheid belangrijk voor het latere, professionele leven? Sluit dan aan bij het taalatelier

  STIEM
  Zoek je uitdagingen die afgestemd zijn op de 21ste-eeuwse vaardigheden? Ben je volledig gebeten door wetenschappen, technologie, engineering, wiskunde en een stevige brok ICT? Wil je dit in boeiende projecten koppelen aan je creatieve geest? Misschien worden jij en je STIEM-leden wel de volgende Musk of Jobs!

  SPORT
  Atletiek
  Dans*
  Gamb-IT (schaken)*
  Gymnastiek**
  Mountainbike****
  Omnisport***
  Paardrijden****
  Tennis**
  Voetbal**
  Volleybal**

  * Voor dit talent dien je een instaptest af te leggen.
  ** Voor deze talenten dien je aangesloten te zijn bij een club.
  *** Voor deze talenten is er een inschalingsproef voor niveaugroepen.
  **** Bewijs van ervaring

  PROJECT X

  Vind je je gading niet in één van onze experturen? Geen paniek! We ontvangen je graag in Project X. In deze twee lesuren ontwikkel je je digiskills, terwijl je projectmatig leert werken. Ontdek hoe je innovatieve, digitale oplossingen bedenkt en jezelf uitdaagt in een creatieve omgeving.

  Experturen worden enkel ingericht bij voldoende belangstelling! Voor bepaalde experturen is er een maximum aantal deelnemers.

  Maatschappij en welzijnswetenschappen in beeld

  Kom jij binnenkort ook bij ons?

  Ontdek onze studierichtingen