Zorg en welzijn (A)

"Werken in de zorg doen we samen! "

Zorg en welzijn is een praktische studierichting. Aandacht voor de mens in de thuiscontext staat centraal. Er ligt veel nadruk op sociale en communicatieve vaardigheden. Tijdens verschillende praktijkopdrachten leer je hoe hygiëne en voeding de gezondheid positief beïnvloeden en het welbevinden verhogen.

Profiel

  • Begaan zijn met zijn/haar gezondheid en die van anderen;
  • Geïnteresseerd zijn in de behoeften van kinderen en volwassenen en in de verschillende levensloopfasen van de mens;
  • Graag anderen helpen en effectief zorg dragen voor de woon- en leefomgeving, wasgoed/kledij/linnen en het maaltijdgebeuren;
  • Bereid zijn sociale en communicatieve vaardigheden te hanteren in functie van het ondersteunen, verzorgen en begeleiden van kinderen en volwassenen;
  • Bereid zijn (ped)agogische vaardigheden te hanteren in functie van het ondersteunen van vrijetijdsactiviteiten van kinderen en volwassenen.

En daarna?

De logische vervolgopleiding in de derde graad is de richting Basiszorg en ondersteuning. 

Na een middelbare opleiding Basiszorg en ondersteuning kan er gekozen worden voor een 7e jaar Kinderzorg of Thuis- en bejaardenzorg of een graduaatsopleiding binnen het domein van de Gezondheidszorg of sociale sector.

Omdat deze opleiding zich situeert binnen de A-finaliteit kan er uiteraard gekozen worden voor de arbeidsmarkt.
Na het 6e jaar behalen de leerlingen de beroepskwalificatie van huishoudhulp en logistiek assistent in de zorg.
Na het 7e jaar Kinderzorg behalen de leerlingen de beroepskwalificatie
kinderbegeleider of na het 7e jaar Thuis- en bejaardenzorg de beroepskwalificatie zorgkundige.

Lessentabel

Zorg en welzijn
3de 4de
Basisvorming 14 14
Godsdienst 2 2
Engels + Frans 2 2
     -Engels      1      1
     -Frans      1      1
Kompas 1 1
Lichamelijke opvoeding 2 2
PAV+*

7

7

     -Maatschappelijke vorming      2      2
     -Nederlands      3      3
     -Wiskunde      2      2
Richtingspecifieke vorming 16 16
Zorg en welzijn 16 16
     -Care-IT (Projecten)      3      3
     -Gezondheid      4      4
     -Grote zorgactiviteiten      4      4
     -Kleine zorgactiviteiten      2      2
     -Ontwikkeling      3      3
Experturen*

2

2

TOTAAL 32 32

Keuzemogelijkheden experturen*

ARTSY
Ben je een creatief persoon? Houd je ervan om aan de slag te gaan met kleurpotloden, krijtjes, verf, pen en papier? Dan is Artsy iets voor jou! In deze experturen leer je hoe je je artistieke talent kan gebruiken op stage. Welke knutselactiviteiten kan je aanbieden aan kinderen? Hoe laat je een dementerende zorgvrager terug opleven door hem/ haar creatief bezig te laten zijn? Of hoe breng je je kennis van het kleurenpallet, van smaakvolle decoratie over op je klanten en/of in een winkelinrichting?


EDIT

Kruip je graag in je pen? Vind je het leuk om foto’s creatief te bewerken? Surf je regelmatig door de nationale en internationale nieuwssites? Ben je gebrand om alle laatste Atlasnieuwtjes met de wereld te delen? Dan is EDIT iets voor jou. Een gloednieuwe, blitse Genkse gazet ziet het licht! Start de persen!

ESPORTS

Zijn woorden als grinden, noob, quickscope, en utility je niet vreemd? Ben je geïnteresseerd in het competitief én veilig, bewust en verantwoordelijk spelen van multiplayer games op professioneel niveau? In teamverband of individueel? Stopt het voor jou niet bij gamen, maar heb je ook interesse in het werk achter de schermen in de Esportswereld? Kies dan voor Esports, de digitale topsport van jouw generatie.

LIFESTYLE

Ben je creatief? Zijn mode, stijl en fashion sleutelwoorden voor jou? Wil je jezelf specialiseren in kleuradvies? Jezelf, een vriend(in), ... een complete make-over geven? Vind je innerlijke rust en de weg daarnaartoe belangrijk? Komt je innerlijk en uiterlijk goed voelen op de eerste plaats? Dan is LIFEstyle-lifeSTYLE zeker iets voor jou.


MODE-IT

Wil je op een andere manier met mode bezig zijn, leren om zonder patroon een kledingstuk in elkaar te steken? Zou je graag het ontwerp dat je in je hoofd hebt zowel digitaal als op papier tot leven brengen? Je eigen stoffen op een duurzame manier maken en/of kleuren? Dan is Mode-it zeker iets voor jou!


MUSIC & ME

Is Music your first love? Ben jij overtuigd van de kracht van muziek? Wil je meer weten over de verschillende muziekstijlen? Ben je geïnteresseerd in muziekgeschiedenis? Tover je graag een glimlach op de gezichten van in de handen klappende kindjes of zingende ouderen? Wil je zelf ook wel eens wat meer zingen dan enkel onder de douche? Twijfel dan niet langer en schrijf je in voor Music & Me! Jouw extra troef op stage!


STUDIO CUISINE

Droom je ervan om trendy én gezonde maar soms ook calorierijke gerechtjes te bereiden? Wil je je gasten leren ontvangen aan een mooi gepresenteerde tafel? Wil je je eetruimte decoratief in thema leren aankleden? In dit expertuur kun je je kookkunsten én je creatieve vaardigheden naar een hoger niveau tillen! Een smakelijke aanrader!


SPORT

Atletiek
Dans*
Gamb-IT (schaken)*
Gymnastiek**
Mountainbike****
Omnisport***
Paardrijden****
Tennis**
Voetbal**
Volleybal**

* Voor dit talent dien je een instaptest af te leggen.
** Voor deze talenten dien je aangesloten te zijn bij een club.
*** Voor deze talenten is er een inschalingsproef voor niveaugroepen.
**** Bewijs van ervaring

PROJECT X
Vind je je gading niet in één van onze experturen? Geen paniek! We ontvangen je graag in Project X. In deze twee lesuren ontwikkel je je digiskills, terwijl je projectmatig leert werken. Ontdek hoe je innovatieve, digitale oplossingen bedenkt en jezelf uitdaagt in een creatieve omgeving.


Experturen worden enkel ingericht bij voldoende belangstelling! Voor bepaalde experturen is er een maximum aantal deelnemers.

Zorg en welzijn voetbal in beeld

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen