Maatschappij en welzijn (D/A)

"Zorgen moet je doen, niet maken. "

Maatschappij en welzijn is een richting die praktijk met theorie combineert. Aan de hand van een casus observeer en analyseer je het menselijk gedrag waarbij de focus ligt op de doelgroep kinderen en adolescenten. Via een geïntegreerde en projectmatige aanpak komen de verschillende vakken samen binnen het grote thema gezondheid. De verworven theorie wordt steeds in de praktijk toegepast.

Profiel

  • Gefascineerd zijn door zijn/haar eigen (gezondheids-)gedrag en dat van anderen;
  • Gefascineerd zijn door de levensloopfasen van de mens;
  • Geïnteresseerd in het theoretisch kader achter behoeften van kinderen en volwassenen;
  • Geïnteresseerd zijn in de invloed van opvoedingssituaties op het gedrag van mensen;
  • Inzicht willen verwerven in de theoretische onderbouwing van gezondheid ondersteunende activiteiten en gevarieerde vrije tijd;
  • Inzicht willen verwerven in het theoretisch kader achter het uitvoeren van huishoudelijke en logistieke taken;
  • Bereid zijn om zich te verdiepen in sociale, communicatieve en (ped)agogische vaardigheden in functie van het ondersteunen, verzorgen en begeleiden van kinderen en volwassenen.

En daarna?

De logische vervolgopleidingen in de 3de graad zijn de doorstroom- en arbeidsmarktgerichte richtingen Gezondheidszorg of Opvoeding en begeleiding.

Na een middelbare opleiding Gezondheidszorg of Opvoeding en begeleiding zijn er tal van mogelijkheden. Zo kan er gekozen worden voor een domeinspecifieke professionele bachelor (verpleegkunde, ergotherapie, maatschappelijk werk, kleuteronderwijs, lager onderwijs, orthopedagogie, …), …), een graduaatsopleiding of een Se-N-Se.

Vermits deze opleiding zich situeert in de D/A-finaliteit kan er eveneens gekozen worden voor de arbeidsmarkt. De leerlingen kunnen aan de slag in het werkveld, ze behalen de beroepskwalificatie van verzorgende/zorgkundige
(Gezondheidszorg) of kinderbegeleider (Opvoeding en begeleiding).

Lessentabel

 Maatschappij en welzijn

3de 4de
Basisvorming

20

20

Godsdienst 2 2
Aardrijkskunde 1 1
Engels 2 2
Frans 2 2
Geschiedenis 1 1

Kompas

1 1
Lichamelijke opvoeding 2
2
Natuurwetenschappen
2

2

Nederlands

4

4
Wiskunde
3
3
Richtingspecifieke vorming
10
10
Maatschappij en welzijn

10

10
     -Anatomie en fysiologie      1      1
     -Gezondheid en indirecte zorg

     5

     5

     -OPH en samenleving      4      4
Experturen*

2

2
TOTAAL
32
32

Keuzemogelijkheden experturen*

ARTSY
Ben je een creatief persoon? Houd je ervan om aan de slag te gaan met kleurpotloden, krijtjes, verf, pen en papier? Dan is Artsy iets voor jou! In deze experturen leer je hoe je je artistieke talent kan gebruiken op stage. Welke knutselactiviteiten kan je aanbieden aan kinderen? Hoe laat je een dementerende zorgvrager terug opleven door hem/ haar creatief bezig te laten zijn? Of hoe breng je je kennis van het kleurenpallet, van smaakvolle decoratie over op je klanten en/of in een winkelinrichting?

EDIT

Kruip je graag in je pen? Vind je het leuk om foto’s creatief te bewerken? Surf je regelmatig door de nationale en internationale nieuwssites? Ben je gebrand om alle laatste Atlasnieuwtjes met de wereld te delen? Dan is EDIT iets voor jou. Een gloednieuwe, blitse Genkse gazet ziet het licht! Start de persen!

ESPORTS

Zijn woorden als grinden, noob, quickscope, en utility je niet vreemd? Ben je geïnteresseerd in het competitief én veilig, bewust en verantwoordelijk spelen van multiplayer games op professioneel niveau? In teamverband of individueel? Stopt het voor jou niet bij gamen, maar heb je ook interesse in het werk achter de schermen in de Esportswereld? Kies dan voor Esports, de digitale topsport van jouw generatie.

LIFESTYLE

Ben je creatief? Zijn mode, stijl en fashion sleutelwoorden voor jou? Wil je jezelf specialiseren in kleuradvies? Jezelf, een vriend(in), ... een complete make-over geven? Vind je innerlijke rust en de weg daarnaartoe belangrijk? Komt je innerlijk en uiterlijk goed voelen op de eerste plaats? Dan is LIFEstyle-lifeSTYLE zeker iets voor jou.

MODE-IT
Wil je op een andere manier met mode bezig zijn, leren om zonder patroon een kledingstuk in elkaar te steken? Zou je graag het ontwerp dat je in je hoofd hebt zowel digitaal als op papier tot leven brengen? Je eigen stoffen op een duurzame manier maken en/of kleuren? Dan is Mode-it zeker iets voor jou!

MUSIC & ME
Is Music your first love? Ben jij overtuigd van de kracht van muziek? Wil je meer weten over de verschillende muziekstijlen? Ben je geïnteresseerd in muziekgeschiedenis? Tover je graag een glimlach op de gezichten van in de handen klappende kindjes of zingende ouderen? Wil je zelf ook wel eens wat meer zingen dan enkel onder de douche? Twijfel dan niet langer en schrijf je in voor Music & Me! Jouw extra troef op stage!

STUDIO CUISINE
Droom je ervan om trendy én gezonde maar soms ook calorierijke gerechtjes te bereiden? Wil je je gasten leren ontvangen aan een mooi gepresenteerde tafel? Wil je je eetruimte decoratief in thema leren aankleden? In dit expertuur kun je je kookkunsten én je creatieve vaardigheden naar een hoger niveau tillen! Een smakelijke aanrader!

SPORT
Atletiek
Dans*
Gamb-IT (schaken)*
Gymnastiek**
Hockey
Mountainbike****
Omnisport***
Paardrijden****
Padel
Tennis**
Voetbal**
Volleybal**

* Voor dit talent dien je een instaptest af te leggen.
** Voor deze talenten dien je aangesloten te zijn bij een club.
*** Voor deze talenten is er een inschalingsproef voor niveaugroepen.
**** Bewijs van ervaring

PROJECT X
Vind je je gading niet in één van onze experturen? Geen paniek! We ontvangen je graag in Project X. In deze twee lesuren ontwikkel je je digiskills, terwijl je projectmatig leert werken. Ontdek hoe je innovatieve, digitale oplossingen bedenkt en jezelf uitdaagt in een creatieve omgeving.

Experturen worden enkel ingericht bij voldoende belangstelling! Voor bepaalde experturen is er een maximum aantal deelnemers.

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen