Welzijnswetenschappen (D)

"Wijsheid begint met verwondering (Socrates)."

Binnen deze theoretische studierichting krijgen de leerlingen een brede algemene vorming van filosofie, sociale en gedragswetenschappen, statistiek en biologie. Leerlingen filosoferen over de mens, en de wereld rondom hen. Ze reflecteren over wetenschappelijke theorieën, ontwikkelen een wetenschappelijk begrippenkader en leren hierin verbanden zien met de hedendaagse samenleving. Sociaal recht, communicatie, de mens en zijn gedrag komen eveneens aan bod. Leerlingen verwerven inzichten in de fysiologie en anatomie van de mens.


Profiel

  • Inzicht tonen in complexe leerinhouden, verbanden kunnen leggen tussen leerinhouden en logisch kunnen redeneren;
  • In staat zijn om op een analytische en wetenschappelijke manier te kijken naar mens en samenleving;
  • In staat zijn om wetenschappelijke theorieën om te zetten naar concrete toepassingen;
  • Zich verdiepen in sociale en gedragswetenschappen, (ortho)pedagogiek, filosofie, anatomie en fysiologie, statistiek en willen aspecten van het menselijk bestaan bestuderen en begrijpen.


En daarna?

Na een middelbare opleiding Welzijnswetenschappen liggen domeinspecifieke academische en professionele bachelors binnen de mogelijkheden.


Bijvoorbeeld:
Natuurwetenschappen: sociale gezondheidswetenschappen / gezondheidszorg

Sociale wetenschappen: psychologie en pedagogische wetenschappen (m.u.v. psychologie), gecombineerde studierichtingen (pedagogie van het jonge kind, sport en bewegen), onderwijs, sociaal agogisch werk.


      Lessentabel

      Welzijnswetenschappen
      5de 6de
      Basisvorming

      18

      18
      Godsdienst

      2

      2
      Aardrijkskunde

      1

      1
      Academische vaardigheden 1 1
      Engels

      2

      2
      Frans

      2

      2
      Geschiedenis

      1

      1
      Lichamelijke Opvoeding

      2

      2
      Nederlands

      4

      4
      Wiskunde

      3

      3

      Richtingspecifieke vorming

      12

      12
      Filosofie

      2

      2
      Gedrags- en sociale wetenschappen

      5

      5
      Natuurwetenschappen 3 3

           -Biologie

           1     1
           -Chemie     1     1
           -Fysica     1     1
      Seminaries 2 2
      Experturen*

      2

      2


      TOTAAL 32 32

      Keuzemogelijkheden experturen*

      Cultuur.Com
      Ben je dol op cultuur in al haar vormen? Ben je helemaal into (sociale) media en deins je niet terug voor kunst? Bezoek je graag musea en sta je open voor tradities van andere landen? Dan ben je de geknipte persoon voor Cultuur.Com! #Kunstencultuurzijnnietallesmaarzonderkunstencultuurisallesniets.

      EDIT
      Kruip je graag in je pen? Vind je het leuk om foto’s creatief te bewerken? Surf je regelmatig door de nationale en internationale nieuwssites? Ben je gebrand om alle laatste Atlasnieuwtjes met de wereld te delen? Dan is Edit iets voor jou. Een gloednieuwe, blitse, Genkse gazet ziet het licht! Start de persen!

      IAMM
      Sta je verwonderd in het leven? Heb je interesse in de denkwijze van anderen? Wil je met een kritische en tolerante blik naar jezelf, de mens en de maatschappij kijken? Denk je eraan om psycholoog, pedagoog of criminoloog te worden? Dan is I AMM (aarde – mens – maatschappij) wel iets voor jou!

      ROBOTICA

      Ontdek de fascinerende wereld van robotica! Leer programmeren, bouwen en besturen van robots op een leuke en uitdagende manier. Ontwikkel waardevolle vaardigheden voor de toekomst terwijl je samenwerkt met leeftijdsgenoten. Verken grensverleggende technologieën en laat je creativiteit de vrije loop. Word een innovator in de wereld van robotica en geef jouw toekomst vorm!

      SCIENCE-LAB
      In deze experturen ontwikkel je belangrijke vaardigheden zoals het opstellen van onderzoeksvragen, het formuleren van hypotheses, het ontwerpen van experimenten en het analyseren van data. Je ontwikkelt ook een kritische houding tegenover wetenschappelijke claims. In Science-lab ben je op een veilige manier praktisch in een labo bezig om je begrip en vaardigheden in de wetenschap te vergroten. Haal die reageerbuizen, pipetten, gasbranders en microscopen maar uit de kast!

      STUDIO-CUISINE
      Weet gezonde voeding je te boeien? Besef je dat gezonde en ongezonde voeding een groot effect op het functioneren van je lichaam hebben? Wil je de uitdaging aangaan om mensen met een bepaalde problematiek toch te motiveren om gezond te eten? Ben je benieuwd naar wat fingerfood is? Wil je weten hoe je kinderen kan overtuigen om groenten te eten? Wil je zelf een eenvoudige en gezonde maaltijd op tafel kunnen zetten? Ben je benieuwd naar welke voedingsstoffen extra nodig zijn tijdens het studeren (op kot)? Of bij het herstellen van een ziekte? Twijfel dan niet langer en kies voor Studio cuisine 2.0. Let’s go healthy!

      TAALATELIER
      Ni hăo! Wil je jezelf onderdompelen in een nieuwe vreemde taal buiten het Engels of het Frans? Vind je meertaligheid belangrijk voor het latere, professionele leven? Sluit dan aan bij het taalatelier! Bienvenido!

      SPORT
      Atletiek
      Dans*
      Gamb-IT (schaken)*
      Gymnastiek**
      Mountainbike****
      Omnisport***
      Paardrijden****
      Tennis**
      Voetbal**
      Volleybal**

      * Voor dit talent dien je een instaptest af te leggen.
      ** Voor deze talenten dien je aangesloten te zijn bij een club.
      *** Voor deze talenten is er een inschalingsproef voor niveaugroepen.
      **** Bewijs van ervaring

      PROJECT X
      Vind je je gading niet in één van onze experturen? Geen paniek! We ontvangen je graag in Project X. In deze twee lesuren ontwikkel je je digiskills, terwijl je projectmatig leert werken. Ontdek hoe je innovatieve, digitale oplossingen bedenkt en jezelf uitdaagt in een creatieve omgeving.

      Experturen worden enkel ingericht bij voldoende belangstelling! Voor bepaalde experturen is er een maximum aantal deelnemers.

      Welzijnswetenschappen in beeld

      Deze informatie zal weldra aangevuld worden.

      Kom jij binnenkort ook bij ons?

      Ontdek onze studierichtingen