Dans (D)

"Learning to walk sets you free, learning to dance gives you the greatest freedom of all: to express with your whole self, the person you are." ― Melissa Hayden

Profiel

Heb je een passie voor dans en sta je graag op een podium? Barst je van energie en ben je gedreven om verschillende dansstijlen te ontdekken?

Welkom in de richting Dans (DANS). Hier maak je kennis met klassieke dans, hedendaagse dans, hiphop, creatie en lichaamswerk. In deze richting leren we je allerlei vaardigheden aan binnen verschillende dansstijlen en bewegingskunst. Aan de hand van basistechnieken binnen elke dansvorm leer je stap voor stap improviseren en creëren met dans. Je gaat de uitdaging aan om je grenzen te verleggen in onze dansstudio en samen gaan we op zoek naar je fysieke mogelijkheden. Je leert om dans en kunst met een open geest te benaderen en over de grenzen heen te kijken van de verschillende dansstijlen.

Ontdek. Beleef. Experimenteer.


Het vak ABC is waar alle facetten van het danslandschap samenkomen. Hier komt datgene wat je op het podium leert, samen met een theoretisch kader. Aan de hand van verschillende kijkwijzers leer je kijken en nadenken over wat podiumkunst is en kan zijn. Je maakt kennis met het werk van dansers en beeldende kunstenaars van vroeger en nu en je krijgt handvaten aangereikt om hun artistiek werk te analyseren. Daarnaast word je ook ondergedompeld in de wereld van de anatomie van een danser en krijg je les over blessurepreventie. In ABC wordt er over kunst gesproken, kritisch gekeken naar kunst en vooral – je raakt geïnspireerd door kunst. Met andere woorden: je wordt helemaal ondergedompeld in de artistieke wereld van de podiumkunsten!

Danservaring


Danservaring in één of meerdere van de verschillende aangeboden dansstijlen geeft je een voordeel, maar is niet vereist. Heb je toch al enige danservaring, dan dagen we je uit om je techniek en expressie te verbreden aan de hand van verdiepende leerdoelen. Zo werken wij op maat van iedere unieke leerling. Kom naar de auditieworkshop en ontdek onze dansopleiding!

Vormingsrichting

In Dans heb je, naast een uitdagend pakket aan danslessen, ook een brede algemene vorming. Je kiest voor deze vormingsrichting als je ook theoretisch sterk bent.

Lessentabel

Dans 
DANS D D

3de

4de
Algemene Vakken 22 22
Aardrijkskunde 1 1
Geschiedenis 1 1
Lichamelijke Opvoeding

1

1
Godsdienst 2 2
Nederlands 4 4
Frans 3 3
Engels 2 2
Wiskunde 4 4
Natuurwetenschappen 3 3
Kunstgeschiedenis 1
1
Kunstvakken

12

12 
Klassieke dans 4 4
Hedendaagse dans

4

4

Hiphop 2 2
Creatie

1

1
Lichaamswerk11
TOTAAL
34
34

D - doorstroming naar hoger onderwijs

Kennismakingsworkshop

Voor je start aan de studierichting Dans vragen wij je om bij ons een kennismakingsworkshop te volgen. Deze eerste ontmoeting werkt in twee richtingen. Jij leert de school en de leerkrachten kennen en je kan al eens proeven van onze werkwijze en onze vakgebieden. Daarnaast brengen de leerkrachten je potentieel, motivatie, persoonlijkheid, vaardigheden en talent in kaart. Samen gaan we op het einde van de workshop in gesprek met jou en je ouders om te bekijken of deze opleiding bij je past.

Ter voorbereiding van deze kennismakingsworkshop vul je een formulier in met je gegevens, je motivatie en je dans- en/of sportervaring. Alle andere onderdelen gebeuren op school tijdens de workshop. Je krijgt bij ons korte workshops in lichaamswerk, klassieke dans, hedendaagse dans, hip hop en creatie. De leerkrachten helpen je tijdens de workshops. We gaan dus samen aan de slag en kijken of je leerpotentieel hebt.

>>> Je kan deelnemen aan één van de kennismakingsworkshop op één van de volgende dagen:

 • woensdag 22 mei 2024 (van 13.30 u tot 16.00 u)
 • zaterdag 29 juni 2024 (uur wordt nog bepaald) 
 • woensdag 21 augustus 2024 (van 13.00 u tot 16.00 u)

>>> Wil je je aanmelden voor de kennismakingsworkshop of wil je meer informatie? 

 • Mail naar dans@atlascollege.be
 • Vermeld in deze mail zeker op welke dag je de proef komt afleggen, je gsmnummer, je leeftijd en voor welk jaar je je wil aanmelden.
 • Je ontvangt van ons een inschrijvingsformulier en alle verdere uitleg.

Als je je inschrijft voor de kennismakingsworkshop ben je nog niet ingeschreven voor DANS. Inschrijven doe je na de workshop op school of via de startpagina!

Dans in beeld

Veelgestelde vragen

 • Kan ik met deze opleiding nog iets anders worden dan een danser? Ja! Naast de danslessen volg je nog 23 lesuren algemene vorming waar je een stevig pakket aan wetenschappen en talen krijgt. Deze algemene vorming zorgt ervoor dat je nog gemakkelijk kan wisselen van studierichting in de tweede graad. Ook pin je met deze studiekeuze jezelf niet vast aan het worden van een danser. je kan nog veel andere studierichtingen kiezen in het hoger onderwijs na het afstuderen.
 • Moet ik danservaring hebben om te kunnen instromen? Nee! Danservaring is een voordeel, maar is niet noodzakelijk. Wij geloven dat we van jou een danser kunnen maken!
 • Waar vinden de danslessen plaats? Voor de meeste uren gaan we naar de prachtige danszaal van Sport in Genk aan het sportcomplex in Genk. De lessen lichaamswerk en creatie vinden plaats in de theaterzaal van de school.
 • Mag ik nog danslessen volgen buiten de school? Uiteraard! We stimuleren dit zelfs. Oefening baart kunst, dus buitenschoolse lessen zullen je alleen maar helpen verder te ontwikkelen. Je maakt met je buitenschoolse lessen je eigen individuele pad als danser compleet. Zo kan je na de schooluren je verdiepen in een dansstijl of een aanvullende dansstijl doen die je niet krijgt binnen de opleiding.
 • Wat als ik een blessure krijg? Elke blessure is anders natuurlijk. Er zal samen met je arts bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Eerst is het belangrijk je blessure goed in kaart te brengen door specialisten. Vervolgens gaan wij leerkrachten samen met jou en de specialisten een revalidatieplan opstellen, zodat je zo snel mogelijk terug voluit kan participeren aan de danslessen. Tijdens je blessure ga je tijdens de danslessen werken aan spiergroepen die niet geblesseerd zijn of aan bewegingsanalyse. Het kan ook zijn dat je de assistent van de leerkracht wordt. Je blijft betrokken bij de les en we zetten in op andere doelen en vaardigheden die je alsnog verder ontwikkelen.

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen