Dans (D)

"Learning to walk sets you free, learning to dance gives you the greatest freedom of all: to express with your whole self, the person you are." ― Melissa Hayden

Profiel

Ben je gepassioneerd door dans en wil je groeien in je expressie? Heb je een voorkennis in dans en wil je graag een stapje verder gaan? Barst je van energie en ben je enthousiast, gedreven en creatief?

Welkom in de richting Dans (DANS). Hier maak je kennis met klassieke dans, hedendaagse dans, creatie en dans-mix. In deze richting bouwen we verder op je voorkennis en vaardigheden binnen de verschillende dansstijlen. Zo ga je de uitdaging aan om je grenzen te verleggen binnen elke dansvorm en gaan we in onze dansstudio en samen op zoek naar hoe je verhalen kan creëren met bewegingskunst. Je leert om dans en kunst met een open geest te benaderen en over de grenzen heen te kijken van de verschillende dansstijlen. In creatieve en thematische opdrachten gebruik je dans als je expressieve beeldtaal om ideeën en gevoelens te uiten. Je persoonlijkheid wordt voortdurend gevormd door zowel individueel als in groep te werken.

Je combineert je artistieke gedrevenheid met een brede algemene en theoretische vorming. Talen en kunstgeschiedenis zijn kernvakken.

Jij. Wij. Dansstudio.

Binnen elke opdracht begeleiden betrokken vakleerkrachten je in de dansstudio, op het podium, om je eigen ideeën mee te ondersteunen en vorm te geven. Zo creëer je steeds vanuit een onderzoekende houding. Daarbij staan het kritisch reflecteren en innoverend denken centraal. Elke les krijg je constructieve feedback waarmee je aan de slag gaat. Het vormt de basis van een waardevolle en interessante wisselwerking. Naast het nieuwsgierig onderzoeken en het openstaan voor feedback zijn ook communicatie en zelfstandig werken belangrijke vaardigheden die je leert en ook worden verwacht. Je communiceert namelijk steeds met je leerkrachten en klasgenoten over je ideeën en zij helpen je om je performances te tonen aan publiek tijdens een toonmoment of voorstelling. Podiumervaring helpt je om te groeien in expressie en zelfzekerheid en hebben het doel om zowel danstechnisch als creatief te evolueren.

Kritisch kijken. Onderzoeken. Experimenteren.


In het vak XYZ maak je kennis met alle facetten van het danslandschap. Hier komt datgene wat je op het podium leert, samen met een theoretisch kader. Aan de hand van verschillende kijkwijzers leer je kijken en nadenken over wat podiumkunst is en kan zijn. Je maakt kennis met het werk van dansers en beeldende kunstenaars van vroeger en nu en je krijgt handvaten aangereikt om hun artistiek werk te analyseren. Daarnaast word je ook ondergedompeld in de wereld van de anatomie van een danser en krijg je les over blessurepreventie. Dit proces en onderzoek helpt je om je ideeën en thema’s verder te onderbouwen in de andere kunstvakken. Er wordt ruimte gecreëerd om over kunst te spreken, erover na te denken en vooral – je door kunst te laten inspireren. Het vak leert je op een andere en kritische manier kijken naar kunst en de wereld om je heen. Het zorgt voor een ruimere omkadering binnen de kunstvakken en ter ondersteuning van artistieke lezingen, culturele uitstappen, buitenlandse studiereizen en je EXIT-werk in het zesde jaar.

Concept.


Concept is een buitenbeentje in de lessentabel van het 5de en 6de jaar! Het vak brengt de culturele wereld op jouw bord, in de theaterzaal van onze school. Concept wil je zo voorbereiden op het hoger onderwijs. Je volgt lezingen in een grotere groep, je oefent intens je vaardigheid in het nemen van notities, je stelt vragen en verwerkt de inhoud voor een examen. Elke les bestaat uit een lezing in de theaterzaal, door een kunstenaar of een tentoonstellingsmaker die komt vertellen over zijn of haar werk. We laten ons hierbij leiden door de verschillende richtingen op school. Zo hadden we de vorige jaren al o.a. fotografen, schilders, architecten, interieurontwerpers, designers, een curator, een actrice en een game designer te gast. De reeks conceptlezingen biedt je op die manier ook een mooie staalkaart die kan helpen bij je studiekeuze voor het hoger onderwijs. Bovendien kan Concept je helpen om je artistiek attest te behalen.Concept is een keuzevak voor leerlingen van het 5de en het 6de jaar. Er zijn 8 à 10 lezingen in een schooljaar. Het vak wordt dus om de 14 dagen gegeven, op dinsdag, aansluitend op het 7de lesuur, tot ± 17 u. Wil jij je culturele horizon verbreden en tegelijk leren noteren? Wil jij je engageren om de lezingenreeks van één schooljaar te volgen en zo je getuigschrift ‘Concept’ te behalen? Duid dan zeker bij je inschrijving aan dat je kiest voor Concept!

Kennismakingsworkshop

Voor je start aan de studierichting Dans vragen we je om bij ons een kennismakingsworkshop te volgen. Deze eerste ontmoeting werkt in twee richtingen. Jij leert de school en de leerkrachten kennen en je kan al eens proeven van onze werkwijze en onze vakgebieden. Daarnaast brengen de leerkrachten je potentieel, motivatie, persoonlijkheid, vaardigheden en talent in kaart. Samen gaan we op het einde van de workshop in gesprek met jou en je ouders om te bepalen of deze opleiding bij je past.

Ter voorbereiding van deze kennismakingsworkshop vul je een formulier in met je gegevens, je motivatie en je dans- en/of sportervaring. Alle andere onderdelen gebeuren op school tijdens de workshop. Je krijgt bij ons korte workshops in klassieke dans, hedendaagse dans, dans-mix en creatie. De leerkrachten helpen je tijdens de workshop. Het zijn eerder korte lesjes dan een examen. We gaan dus samen aan de slag en kijken of je leerpotentieel hebt.

>>> Je kan deelnemen aan één van de kennismakingsworkshop op één van de volgende dagen:

 • woensdag 22 mei 2024 (van 13.30 u tot 16.00 u)
 • zaterdag 29 juni 2024 (uur wordt nog bepaald)
 • woensdag 21 augustus 2024 (van 13.00 u tot 16.00 u)

>>> Wil je je aanmelden voor de kennismakingsworkshop of wil je meer informatie?

 • Mail naar dans@atlascollege.be
 • Vermeld in deze mail zeker op welke dag je de proef komt afleggen, je gsmnummer, je leeftijd en voor welk jaar je je wil aanmelden.
 • Je ontvangt van ons een inschrijvingsformulier en alle verdere uitleg.

Als je je inschrijft voor de kennismakingsworkshop ben je nog niet ingeschreven voor DANS. Inschrijven doe je na de workshop op school of via de startpagina!

  En daarna?

  Na de richting DANS kan je een brede waaier van studierichtingen in het hoger onderwijs aanvatten. Je bent degelijk voorbereid op de toelatingsproeven van diverse opleidingen in Dans. Maar je kan ook een andere academische bachelor- en masteropleiding aan een universiteit, conservatorium of academie aanvatten of een professionele bacheloropleiding aan een hogeschool. Je kan ook kiezen voor een meer theoretische opleiding aan een hogeschool of universiteit.

  Inhoudelijk aansluitende professionele bacheloropleidingen zijn o.a. Dans, Musical, Audiovisuele kunsten (Podiumtechnieken), Educatieve opleiding Secundair onderwijs (Muzikale opvoeding of Project kunstvakken).

  Aansluitende academische bacheloropleidingen zijn o.a. Drama, Kunstwetenschappen.

  Lessentabel

  Dans

  DANS

  D

  D
  5de 6de

  Algemene Vakken

  18

  18

  Aardrijkskunde

  1

  1

  Geschiedenis

  1

  1

  Lichamelijke opvoeding

  1

  1

  Godsdienst

  2

  2

  Nederlands

  4

  4

  Frans

  2

  2

  Engels

  2

  2

  Wiskunde

  2

  3

  Natuurwetenschappen

  2

  1

  Kunstgeschiedenis

  1

  1

  Kunstvakken

  16

  16

  Klassieke dans

  4

  4

  Hedendaagse dans

  5

  5

  Creatie

  2

  2

  Dansmix

  2

  2
  Repertoirestudie 2 2
  Lichaamswerk 1 1
  Concept - -

  TOTAAL

  34

  34

  D - doorstroming naar hoger onderwijs

  Dans in beeld

  Veelgestelde vragen

  • Kan ik met deze opleiding nog iets anders worden dan een danser? Ja! Naast de danslessen volg je nog 23 lesuren algemene vorming waar je een stevig pakket aan wetenschappen en talen krijgt. Deze algemene vorming zorgt ervoor dat je nog gemakkelijk kan wisselen van studierichting in de tweede graad. Ook pin je met deze studiekeuze jezelf niet vast aan het worden van een danser. je kan nog veel andere studierichtingen kiezen in het hoger onderwijs na het afstuderen.
  • Moet ik danservaring hebben om te kunnen instromen? Nee! Danservaring is een voordeel, maar is niet noodzakelijk. Wij geloven dat we van jou een danser kunnen maken!
  • Waar vinden de danslessen plaats? Voor de meeste uren gaan we naar de prachtige danszaal van Sport in Genk aan het sportcomplex in Genk. De lessen lichaamswerk en creatie vinden plaats in de theaterzaal van de school.
  • Mag ik nog danslessen volgen buiten de school? Uiteraard! We stimuleren dit zelfs. Oefening baart kunst, dus buitenschoolse lessen zullen je alleen maar helpen verder te ontwikkelen. Je maakt met je buitenschoolse lessen je eigen individuele pad als danser compleet. Zo kan je na de schooluren je verdiepen in een dansstijl of een aanvullende dansstijl doen die je niet krijgt binnen de opleiding.
  • Wat als ik een blessure krijg? Elke blessure is anders natuurlijk. Er zal samen met je arts bekeken worden wat de mogelijkheden zijn. Eerst is het belangrijk je blessure goed in kaart te brengen door specialisten. Vervolgens gaan wij leerkrachten samen met jou en de specialisten een revalidatieplan opstellen, zodat je zo snel mogelijk terug voluit kan participeren aan de danslessen. Tijdens je blessure ga je tijdens de danslessen werken aan spiergroepen die niet geblesseerd zijn of aan bewegingsanalyse. Het kan ook zijn dat je de assistent van de leerkracht wordt. Je blijft betrokken bij de les en we zetten in op andere doelen en vaardigheden die je alsnog verder ontwikkelen.

  Kom jij binnenkort ook bij ons?

  Ontdek onze studierichtingen