Veelgestelde vragen

ALGEMEEN

KOSTEN

ZORG/WELBEVINDEN

SPECIFIEK

VERVOER

ALGEMEEN

Wat zijn de begin- en eindtijden van de school?

De school opent de poort om 8.00u. De les begint om 8.30u. Bij een lesdag met zeven lesuren stoppen de lessen om 15.40u. Voor wie dan nog een achtste uur volgt, zullen de lessen eindigen om 16.30u. Op woensdag stopt de les om 12.05u.
> Terug naar boven

Waar is de school gevestigd?

Onze campus heeft 5 verschillende vestigingen. Onze gebouwen zijn gelegen op Collegelaan 19 te Genk. De hoofdingang vindt u aan de rechterkant van de piste op de Collegelaan.
> Terug naar boven

Waar is de leerlingeningang van de school?

Voor leerlingen is het de bedoeling dat ze de school betreden en verlaten langs de groene poort tussen het hoofdgebouw en de sportvelden. Er is een fietsenstalling voorzien langs de Collegelaan. Ook als je met de fiets komt, gebruik je de groene poort om de school binnen te gaan.
> Terug naar boven

Wanneer krijg je een Smartschool-account?

Zowel de ouders als de leerlingen zullen een login en een wachtwoord ontvangen om in te kunnen loggen op Smartschool. De leerlingen zullen dit op school ontvangen in de eerste week van september. De ouders krijgen hun gegevens omstreeks die tijd per post thuis gestuurd.
> Terug naar boven

Hoe groot zijn de klassen en mag mijn kind kiezen in welke klas het zit?

Bij de inschrijving kan je aangeven bij wie je liever wel of niet in de klas wil zitten. De school zal hier in de mate van het mogelijke rekening mee houden, maar kan niet garanderen dat dit voor iedereen lukt. We trachten de klasgroepen zo klein mogelijk te houden om het lesgeven en leren optimaal te laten verlopen.
> Terug naar boven

Kan ik tijdens het schooljaar nog van studierichting veranderen?

Dat kan. Wel steeds in overleg met de coördinatoren en/of directie en op voorwaarde dat er plaats is in de nieuwe studierichting. Let wel op! Na 15 januari is het niet meer mogelijk om van studierichting te veranderen.
> Terug naar boven

Is er een internaat bij de school?

Vrij Internaat Midden Limburg heeft een vestiging die gelegen is vlak naast onze gebouwen. Het studentenhuis beschikt over x aantal kamers. Indien je hiervan gebruik wil maken en een schooljaar op het internaat wil doorbrengen, neem je best even contact op met de school.
> Terug naar boven

Zijn er op school warme maaltijden te verkrijgen?

In het restaurant van het studentenhuis is er de mogelijkheid om mits betaling een warme maaltijd te nuttigen. Er worden ook belegde broodjes aangeboden. Dit alles aan democratische prijzen. Dit kan zonder bestelling vooraf.
> Terug naar boven

Is er Wifi op school?

Er is op onze school geen Wifi voorzien voor de leerlingen.
> Terug naar boven

Mogen we op school een GSM gebruiken?

In de gangen en in de klaslokalen is GSM-gebruik verboden. Enkel op de speelplaats en in de eetzaal mag je je GSM gebruiken.
> Terug naar boven

Mag ik op school oorbellen en/of piercings dragen?

We verwijzen je hierbij graag naar een passage uit het schoolreglement. Omwille van de veiligheid moeten tijdens de lessen LO en in de praktijklessen alle sieraden uit. Alle zichtbare piercings zijn verboden. Een niet-toegelaten piercing afplakken is onvoldoende. Indien er discussie ontstaat, beslist de directie.
> Terug naar boven

KOSTEN

Hoeveel kosten mijn boeken?

Voor iedere richting is er een aangepaste boekenlijst. Deze boeken zijn steeds in functie van de richting die gevolgd wordt. Afhankelijk van waarvoor u wenst in te schrijven is er dus een ander bedrag te betalen voor de boeken. Indien u een vraag heeft over een specifieke boekenlijst, gelieve contact op te nemen met de school.
> Terug naar boven

Welke mogelijkheden zijn er om boeken te betalen?

U mag de schoolrekening verwachten begin november. De boeken zullen op deze rekening gefactureerd worden. Hierbij kan u kiezen om dit bedrag in één keer te betalen of indien nodig via gespreide betaling. In geval van deze laatste wordt het bedrag gesplitst in acht stukken die u de daaropvolgende acht maanden zal kunnen betalen.
> Terug naar boven

ZORG/WELBEVINDEN

Mijn kind heeft een leerstoornis of bijzondere noden. Houdt de school hier rekening mee?

Elke leerling heeft recht op gelijke kansen in het onderwijs. Voor leerlingen met een leerstoornis voorziet de school een 'brede basiszorg'. Indien dit aanbod niet voldoende blijkt, kunnen ouders altijd contact opnemen met de zorgcoördinator om een individueel handelingsplan op te stellen. Vergeet dit zeker niet te vermelden bij je inschrijving.
> Terug naar boven

SPECIFIEK

Wat is eigenlijk het verschil tussen TSO en BSO?

In het BSO heb je slechts een beperkt aantal (10 uren) algemene vakken terwijl in het TSO er meerdere uren algemene vakken gegeven worden (18 uren). In het BSO heb je dan weer meer praktijkvakken. De leerstof in het TSO is ook uitgebreider.

Na het zesde jaar TSO behaal je een diploma en kan je kiezen tussen verder studeren (professionele bachelor of graduaatsopleiding) en een job op de arbeidsmarkt. Na het zesde jaar BSO krijg je een getuigschrift. Wil je je diploma behalen, dan moet je nog een 7de jaar BSO volgen. Dit wordt zeker aangeraden.

In het BSO heb je slechts een beperkt aantal examens per examenperiode (meestal de hoofdvakken). De nadruk ligt hier vooral op ‘permanente evaluatie’. In het TSO heb je wel van bijna elk vak een examen.
> Terug naar boven

Wat kan ik verwachten van STEM-technieken?

STEM-technieken zal aangeboden worden in het tweede jaar van de B-richtingen in de vorm van kleine en grote projecten waaraan de leerlingen redelijk zelfstandig werken. Ieder project zal een aantal componenten bevatten: elektriciteit, hout, tuinbouw, multimedia, … Niet ieder project moet alle componenten aanbieden, maar op jaarbasis moet wel alles aan bod komen. Essentieel is de integratie van verschillende gebieden.
> Terug naar boven

Vanaf wanneer kan je starten met de opleiding vrachtwagenchauffeur?

Nadat je je opleiding in het vierde jaar vervolledigd hebt en geslaagd bent kan je starten in een vijfde jaar. Indien je dan kiest voor de opleiding vrachtwagenchauffeur, dan kan je bij ons terecht. Uiteraard is voorkennis steeds een pluspunt, maar in dit geval geen must.
> Terug naar boven

Wat is het verschil tussen Elektrotechnieken en Elektrische Installaties?

Elektrotechnieken is een TSO richting en indien je deze met succes doorloopt, krijg je een diploma. Met dit diploma kan je kiezen tussen verder studeren (gerichte professionele bachelor of graduaatsopleidingen (=hbo5-opleidingen)) en een job op de arbeidsmarkt. De richting elektrotechnieken combineert theorie met praktijk.

Elektrische installaties is een BSO richting en zodoende krijg je na je zesde jaar een getuigschrift. Wil je een diploma halen dan moet je een zevende specialisatiejaar doen. Deze richting bereidt je voor op de arbeidsmarkt. Wie wil, kan eventueel ook een graduaatsopleiding (=hbo5-opleiding) volgen. Je zal voornamelijk praktijk krijgen, al zijn de theoretische vakken ook nog steeds belangrijk.
> Terug naar boven

Wat is het verschil tussen mechanische technieken en (basis)mechanica?

Mechanische technieken bereidt je in onze school voor op autotechnieken. Dit is een TSO richting zodat je een diploma krijgt als je je laatste jaar met succes afrondt.

Basismechanica is een BSO richting waarbij je mag proeven van vier toepassingsgebieden. Op die manier kan je na je vierde jaar basismechanica een goede keuze maken tussen Auto, Koelinstallaties, Lassen Constructie, Werktuigmachines (= computergestuurde machines) en Vrachtwagenchauffeur.
> Terug naar boven

Wat is het verschil tussen Elektromechanica (domein W&S) en Mechanische Technieken (domein T&I)?

Elektromechanica is een doorstroomrichting; deze richting biedt met andere woorden weinig of geen onmiddellijke tewerkstellingskansen op de arbeidsmarkt. Na deze richting is verder studeren in het hoger onderwijs logisch.

Wiskunde en toegepaste wetenschappen (elektriciteit en mechanica) werken ondersteunend bij je leren.

Mechanische Technieken is een richting die zowel de mogelijkheid biedt om door te stromen naar een gerichte professionele bachelor of een graduaatsopleiding maar je kan er ook kiezen voor een job op de arbeidsmarkt. Mechanica en technologie zijn belangrijke vakken maar je moet ook praktisch ingesteld zijn voor deze richting.
> Terug naar boven

VERVOER

Is er een goede busverbinding naar het Atlascollege en naar T&I?

De Lijn heeft de dienstregelingen aangepast aan de schooluren van onze campus. Hierdoor kunnen onze leerlingen in principe steeds tijdig op school geraken alsook weer terug met de bus naar huis. De bushaltes zijn gelegen in de nabijheid van de school.
> Terug naar boven

Ik kom met de auto naar school. Waar kan ik parkeren?

Voor leerlingen die met de auto naar school komen is er de mogelijkheid tot parkeren op de parking gelegen langs de Mosselerlaan. De parking voor het hoofgebouw is een personeelsparking, dus hier mogen leerlingen niet parkeren.
> Terug naar boven

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen