Vrachtwagenchauffeur (A)

"Veilig, steeds op tijd en toch avontuurlijk!"

Deze praktische richting wil je opleiden tot vrachtwagenchauffeur.
Je leert verschillende laad- en lostoestellen gebruiken, vrachten correct laden en lossen, laad- en lostijden berekenen, voorraden controleren en beheren …
In de praktijklessen leer je in allerlei omstandigheden verschillende soorten vrachtwagens besturen. Je rijdt met opleggers, combinatie vrachtwagen-aanhangwagen... op gesloten terreinen en op de openbare weg.
Je leert een reisroute uitstippelen en afstanden berekenen. Je maakt kennis met belangrijke nationale en Europese routes, douaneposten, ferrydiensten, tunnels en bruggen….
Je leert transportopdrachten voorbereiden en hierbij rekening houden met het milieu, het kostenplaatje, de specifieke wetgevingen (bijzonder vervoer, dierenvervoer, gevaarlijke transporten …), enz.
Je leert de Belgische en de Europese wegcode kennen en alle mogelijke nationale en internationale documenten. Talen krijgen in deze studierichting extra aandacht. Naast een behoorlijke kennis van het Nederlands leer je voldoende Frans, Engels en Duits om je als chauffeur uit de slag te kunnen trekken. Voorkennis voor deze talen is niet noodzakelijk!
Je gaat op stage in een bedrijf uit de sector en leert daar je verworven skills om te zetten in de praktijk.
Na deze opleiding heb je het rijbewijs B, BE, C, CE en G behaald.


PROFIEL

Je bent stipt, zelfstandig en graag onderweg. Het is je droom om vrachtwagens te besturen en je wil jezelf verder verdiepen in de nodige nationale en internationale formaliteiten.
In het begin van je opleiding passeren we met jou bij de dokter voor je medische goedkeuring.


EN DAARNA?

Je kan meteen aan de slag in de transportsector. Verschillende transportfirma's staan op jou te wachten.


LESSENTABEL

VRACHTWAGENCHAUFFEUR


5de

6de

Algemene Vakken

14

14

Godsdienst

2

2
Engels 1 1

Lichamelijke Opvoeding

2

2

PAV+*

4

4
Frans 2 2
Duits 1 1

Richtingspecifieke Vorming

19

19

Praktijk Rijden

8

10

Laad- en Lostechnieken

2

2

Praktijk Laad- en Lostechnieken

2

1

Beroepseconomie

3

4

Onderhoudstechnologie

2

1
Routeplanning 2 1

Life Skills

1

1

Life Skills

1

1

TOTAAL

32

32

*PAV+ = Wiskunde + MAVO + Nederlands

IN BEELD

LIFE SKILLS

Samen met je klasgenoten werk je actief aan het versterken van de band tussen jullie en het ontwikkelen van sociaal-relationele vaardigheden, wat essentieel is voor burgerzin. We streven ernaar om je perspectief op de wereld te verbreden, zodat je een dieper begrip krijgt van de maatschappij waarin we leven.
De nadruk ligt op het bevorderen van een positieve groepsdynamiek, waardoor een stimulerende leer- en leefomgeving ontstaat, waarin iedereen zichzelf kan blijven. We moedigen je aan om jezelf beter te leren kennen en te ontwikkelen, terwijl je tegelijkertijd de ruimte krijgt om je eigen identiteit te behouden, zelfs te midden van groepsdruk.

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Ontdek onze studierichtingen