Leerling in de kijker: Valentin Piparo (6SWa)

Valentin Piparo – 6SWa

Valentin volgt de richting sportwetenschappen en zal tot januari op onze school vertoeven. Hij woont in Clermont, maar via WEP heeft hij een gastgezin gevonden in Termien om de Nederlandse taal beter te beheersen. Graag vertelt hij wat meer over zijn ervaringen en toekomstplannen.

Waarom heb je gekozen om in Vlaanderen te studeren?

Een uitgebreide talenkennis is een handig hulpmiddel voor je verdere studies. Volgend schooljaar wil ik graag economie studeren in Maastricht, de Nederlandse taal goed beheersen, is dus zeker een must.


Hoe ben je dan in Genk terechtgekomen?

Ik wilde graag een sportrichting volgen en via de organisatie WEP ben ik bij een gastgezin in Termien terechtgekomen.


Hoe bevalt het jou tot nu toe?

Tot nu toe ben ik zeer tevreden over de organisatie. Het is een unieke ervaring want je leert nieuwe mensen kennen. Ik kan het iedereen aanraden!


Welke verschillen merk je op met Wallonië?

In Vlaanderen wordt er efficiënter gewerkt tijdens de lessen waardoor we minder huiswerk hebben. Daarnaast zijn de lokalen beter uitgerust en staan ze in Vlaanderen verder op vlak van technologie, in Wallonië maakt men nog geen gebruik van Smartschool en dergelijke. Ik vind het ook fijn dat de school veel activiteiten organiseert, zoals teambuilding.

Het grote verschil is wel dat je in Wallonië je vakken grotendeels zelf mag kiezen. Daardoor kiezen veel leerlingen voor twee uren Nederlands in plaats van vier. Engels en Spaans is populairder.


Vind je het moeilijk om de lessen te volgen?

Het is moeilijk, maar ik leer heel veel bij om korte termijn. Mijn resultaten zijn tot nu toe vrij goed en ik probeer elke dag mijn best te doen.

Wat doe je in je vrije tijd?

Ik voetbal bij de Kabouters en daarnaast ontmoet ik veel vrienden van mijn gastgezin. Mensen zijn hier heel sociaal en zullen al sneller afspreken om iets te doen na de school- of werkuren.

Komt je familie je weleens bezoeken?

We houden dagelijks contact via de gsm, we sturen of bellen vaak.

Wat zijn je toekomstplannen?

In januari ga ik naar Canada (British Columbia) om mijn Engels te verbeteren en volgend schooljaar wil ik economie in Maastricht studeren.

Heel erg bedankt voor je interview en veel succes gewenst dit schooljaar!

Kom jij binnenkort ook bij ons?

Schrijf je in